joi, 16 august 2007

Retete Culinare

Ciuperci la cuptor

Durata 30 min
Ingrediente:
10 ciuperci cu palaria mare, 10 felii cascaval, 10 felii bacon, 1 ceapa mica patrunjel

Mod de preparare
Ciupercile se spala se curata, iar piciorul se amesteca cu ceapa taiata marunt si se caleste putin in ulei. Se adauga patrunjel si se umple palariile ciupercilor peste care se pune o felie de baco si o felie de cascaval. Se da la cuptor in tava unsa cu ulei pana se patrund ciupercile aproximativ 20 min.

Ciuperci la cuptor2

Durata 30 min
Ingrediente:
2 linguri patrunjel tocat, 2 linguri pesmet 50-100 gr brinza sarata, 600 gr. rosii taiate din conserva, 1 lingura ulei masline, 2 anchovy taiate marunt, piper negru proaspat macinat, 250 gr ciuperci champinion

Mod de preparare
Se amesteca ciupercile, patrunjel, brinza, anchovy, si rosiile din conserva. Se adauga ulei de masline, piper, pesmet si se amesteca. Se pune intr-un vas termorezistent care in prealabil a fost uns cu ulei de masline deasupra se presara pesmet si se da la cuptor preincalzit la temperatura de 180 grade pentru 30 minute.


Ciuperci la gratar

Durata 15 min
Ingrediente:
ciuperci, putina sare, o bucatica mica de unt

Mod de preparare
Se spala ciuperci mari, frumoase, se pupe cotorul, fara sa se curete de pielita. Se sterg si se presara cu putina sare. Se pun sa se friga pe gratarul incins, si inainte de a servi se aseaza pe fiecare o bucatica mica de unt proaspat.
Mod de servire
Se servesc foarte fierbinti.

Ciuperci pe friganele

Durata 50 min
Ingrediente:
1 kg ciuperci, 1 ou, 1 lingura marar tocat, 2 linguri unt, sare; Friganele: 1 franzeluta, 1 pahar lapte, 1 ou, sare, 1/2 lingurita zahar.

Mod de preparare
Se curata ciupercile, se spala si se taie marunt. Se incinge untul intr-o cratita si se prajesc in el ciupercile cu mararul si sarea. Cind ciupercile sint prajite, se ia cratita de la foc si se toarna peste ciuperci un ou batut spuma cu furculita si se amesteca. Se pregatesc friganelele si peste ele se asterne un strat gros de ciuperci, netezit bine cu cutitul. Se asaza friganelele astfel pregatite intr-o tava si se dau la cuptor pentru 10 minute.


Ciuperci cu cascaval

Durata 20 min
Ingrediente:
ciuperci, cascaval, ulei, sare, piper

Mod de preparare
Se aleg ciuprcile (doar palaria ciupercii), se curata de coaja subtire dupa care se spala cu mare atentie pentru a nu se rupe. Nu necesita uscare. Se unge tava cu unt sau ulei, dupa care se pun ciupercile. Se adauga cascaval ras (numai in palaria ciupercii, nu si pe langa), sare si piper. Se pun la cuptor circa 20 min. la foc potrivit.
Mod de servire
Se servesc calde alaturi de un pahar cu bere rece


Iepure cu sos vanatoresc

Ingrediente necesare

1,5 kg iepure (pulpa si spinare),
2 linguri de ulei,
1 legatura de zarzavat,
1 ceapa mare,
1 lingura mare de faina,
100 g slanina afumata,
100 ml smantana,
50 g zahar,
2 linguri de gem de coacaze sau de afine,
sare, piper boabe,
3-4 foi de dafin, mustar.

Mod de preparare reteta
Zarzavatul curatat si taiat rondele se acopera cu 100 ml otet slab si cu apa pana la 1,5 litri, se condimenteaza cu sare, piper boabe si foi de dafin. Se adauga ceapa taiata rondele si se fierbe 10 minute.
Carnea de iepure se curata de pielite, apoi se asaza in tava, se toarna peste ea marinata fierbinte si se lasa la racit. Se pune la frigider cel putin o zi (sta si 3-4 zile), iar carnea se intoarce din cand in cand.Se scoate apoi carnea, se impaneaza cu slanina afumata si se frige in ulei pe toate partile. Zarzavatul se repartizeaza in jurul carnii si se fierbe inabusit, adaugand, de cate ori este necesar, marinata pana se inmoaie carnea.Zaharul se prajeste si se stinge cu zeama de saramura, iar cand carnea este moale, se adauga si sosul de zahar. Se scoate carnea si se taie felii. in sosul din tava, se presara faina amestecata bine cu smantana, gemul de fructe si mustarul, ca sosul sa fie picant. Se fierb impreuna pana se obtine un sos dens, pe care il trecem prin mixer.Feliile de carne se pun in sos si se lasa la fiert 3-4 minute.


Cotlet umplut cu fructe

Ingrediente necesare

1 kg cotlet scurt,
1 portie de umplutura (vezi la carne umpluta),
1 lingura de ulei,
1 pahar de vin alb,
piersici sau bucati de ananas din compot,
sare, nucsoara.

Mod de preparare reteta
Carnea se dezoseaza si se cresteaza in lung pe mijloc, astfel incat sa se obtina o adancitura in forma literei V.
Se indeasa umplutura in locul crestat, iar carnea se prajeste in ulei, se adauga vin si se inabusa. Cand carnea s-a inmuiat, se asaza deasupra felii de piersici sau bucati de ananas, se presara nucsoara si se frige la cuptor la foc mijlociu.



Friptura vanatoreasca
Ingrediente necesare

8 felii de cotlet dezosat,
1 morcov, 1 ceapa,
200 g ciuperci,
100 ml smantana,
1 lingura de faina,
100 g slanina afumata,
1 lingura de ulei,
sare, zeama de lamaie.



Mod de preparare reteta
Feliile batute se prind cu slanina si se prajesc in ulei cu morcovi taiati rondele si ceapa.

Se stinge cu apa, se inabusa si se adauga ciupercile taiate felii.

Se mai inabusa cinci minute sub capac si se adauga o pasta din faina frecata cu smantana.

Se acreste usor cu putina zeama de lamaie.

Se serveste cu garnitura de spaghete.

Tzatiki

500 ml iaurt grecesc (din lapte de oaie sau de capra). Daca nu gasiti, puteti folosi unul foarte gras.
2 - 5 catei de usturoi (dupa preferinte)
1 castravete mare
1 lingura de otet rosu
1 lingura de ulei de masline
sare
Curatati usturoiul si pisati-l. Pentru inceput puteti pune doar 2 catei de usturoi, urmand ca pe viitor sa mariti cantitatea, daca nu va deranjeaza. Curatati castravetele de coaja si scoateti-i semintele, apoi dati-l pe razatoarea mare. Se lasa la scurs intr-o sita sau intr-un tifon.
Dupa ce stoarceti bine castravetele, il puneti peste usturoi si amestecati cu uleiul de masline si cu otet (puteti sa-l inlocuiti si cu lamaie).
Turnati iaurtul intr-un recipient indeajuns de mare, incat sa aveti loc sa puneti peste el amestecul de castravete cu usturoi. Amestecati pana cand totul se omogenizeaza, apoi adaugati sare, dupa gust. Se recomanda sa folositi un sfert de lingurita de sare.
Se pune la frigider, cel putin 24 de ore, timp in care se vor amesteca aromele si va disparea gustul simplu de iaurt.
Pentru un plus de gust, puteti adauga o lingura de menta proaspata sau de marar. Ambele trebuie sa fie taiate foarte fin.

Niciun comentariu:

Catalin Sita

Maxima Vietii

"Nimic nu poate fi mai puternic decat sentimentul pe care il ai atunci cand iti ti copilul pentru prima data in brate"