vineri, 6 iulie 2007

Reţete Culinare Pescăreşti

Şalău

Chiftelute de Şalău
Timp de preparare:

45 min (complexitate medie)

Ingrediente
150 gr. carne de peste fiarta (Şalău sau cod), 1 felie franzela, 1 lingurita orez fiert, 1/4 ou, sare, 2 cartofi, 10 g unt, verdeata, 2 felii sfecla, 1/2 rosie

Mod de preparare
Carnea de peste fiarta se desface cu grija de pe oase si se da prin masina de tocat impreuna cu felia de franzela inmuiata si stoarsa. Se amesteca apoi cu orezul fiert, oul si sarea pina se omogenizeaza. Se formeaza chiftelute mici, care se fierb in aburi 15-20 minute, peste care se pun untul si verdeata.
Se servesc cu cartofii fierti taiati felii, sfecla si rosiile ca salata

Fileuri de Şalău in crusta de ierburi

Timp de preparare:
(complexitate medie)

Ingrediente
4 ciuperci mijlocii (champignon), 4 cepe mici de arpagic, cate 1/2 legatura de patrunjel, busuioc si ceapa verde (de arpagic, cu codite cat mai subtiri si fragede), 100 gr. unt, 2 linguri de pesmet, 1 galbenus de ou fiert tare, 4 fileuri de Şalău (sa aiba piele pe o parte), sare, piper, grasime pentru forma, 100 ml vin sec, 1 lingura suc de lamaie.

Mod de preparare
Se spala ciupercile, se curata si se taie marunt. Se curata ceapa si se toaca. Se spala patrunjelul si busuiocul, si li se rup frunzulitele. Cateva frunze de patrunjel se pun deoparte, pentru decor. Se taie foarte fin patrunjelul si busuiocul. Se taie ceapa verde in ineluse subtiri, cu codite cu tot. Toate ingredientele prezentate se amesteca cu untul inmuiat, pesmetul si galbenusul de ou, zdrobit cu furculita. Se clateste pestele, se usuca in hartie de servetel, se sareaza, se pipereaza. Se asaza cu partea acoperita de piele intr-o tava unsa cu grasime. Deasupra fileurilor de peste se intinde amestecul de ciuperci cu ierburi. Se toarna vinul si se baga tava in cuptorul incins, vreme de cca 15 minute. Cand e gata, se presara cu frunze de patrunjel

Rasol de Şalău cu maioneza

Timp de preparare:
50 min (complexitate redusa)
Ingrediente
1,5 kg. peste alb (Şalău etc.), zarzavat de supa, 500 gr. cartofi, 1 buc. ceapa, o foaie dafin, boabe de piper, sare, verdeata, maioneza

Mod de preparare
Se fierbe bine zarzavatul de supa, ceapa taiata in doua, sare, boabe de piper si foaia de dafin. Se trage vasul la marginea plitei si, dupa ce nu mai fierbe, se introduce usor pestele intreg, curatat si spalat. Se fierbe apoi la foc iute. Cind este gata, se scoate pestele, se asaza in farfurie si, dupa ce s-a racit, se acopera cu maioneza.
Se serveste cu cartofi fierti, presarati cu patrunjel tocat

Şalău cu ciuperci

Timp de preparare:
45 min (complexitate redusa

Ingrediente
1 Şalău, 3 cepe, ½ kg ciuperci, patrunjel verde, 1 pahar vin, sare, piper, untdelemn.

Mod de preparare
Se curata Şalăul si se taie bucati. Ciupercile se spala si se taie felii, se pun la fiert alaturi de ceapa taiata marunt, adaugand 1 lingura de ulei

Şalău cu sos de lamiie

Timp de preparare:
50 min (complexitate redusa)

Ingrediente
400 gr. Şalău, 1 buc. morcov, 1 buc. radacina patrunjel, 1/2 buc. telina, sare, o lingurita zeama de lamaie

Mod de preparare
Se fierbe zarzavatul, curatat si taiat felii, in apa cu sare si, cind este fiert, se adauga pestele curatat. Se lasa sa fiarba incet 15-20 minute. Cind este fiert, pestele se scoate cu grija sa nu se sfarime si se aseaza pe o farfurie cu zarzavatul si cartofii fierti, taiati felii.
Deasupra se toarna zeama de lamiie, uleiul si se presara verdeata

Şalău la gratar

Timp de preparare:
40 min (complexitate redusa)

Ingrediente
200 gr. Şalău, 5 gr. unt, sare

Mod de preparare
Şalăul curatat se fierbe in citeva clocote la foc incet, apoi se scoate si se frige la gratar. Se ia cu grija, sa nu se sfarime.
Se serveste cu untul deasupra si diferite garnituri de legume

Şalău mic pane

Timp de preparare:
1 h15 min (complexitate redusa)

Ingrediente
1 kg Şalău mic, 2 linguri faina, 2 oua, 1 lingura lapte, pesmet, sare, 1 lamiie, 4-5 linguri ulei

Mod de preparare
Se curata salaii, se spala, se sareaza si se lasa sa stea ½ de ora. Fiecare Şalău se usuca cu un servet curat, se da prin oul batu cu o lingura de lapte, prin faina, apoi din nou prin ou si prin pesmet. Se tine pestele cu o mina de cap, iar cu cealalta mina de coada si se tavaleste bine prin pesmet, astfel incit sa fie peste tot si uniform imbracat in pesmet. Se prajeste in ulei incins, la foc mic, pentru ca sa se rumeneasca frumos, fara sa se arda. Se asaza pe farfurie Se garniseste cu lamiie taiata sferturi.

Şalău in aspic

1 h (complexitate medie)
Ingrediente
1-1,200 kg Şalău, 10-12 gr. gelatina, 1 buc. morcov, 1 buc. radacina patrunjel
Mod de preparare
Şalăul curatat si spalat se taie felii. Oasele, capul fara branhii, resturile de la curatat si icrele se pun in cratita, se adauga condimente, ceapa, sare, foi de dafin (1-2 foi), se toarna apa si se pun la fiert. Dupa 20-30 minute se pun in aceeasi cratita bucatele de Şalău si se fierb 10-15 minute. Cind pestele este gata, se scoate cu lingura de spuma si se asaza pe un platou sub forma de peste intreg, insa cu mici distante intre bucati si se lasa la rece. Zeama ramasa se strecoara si cu ea se prepara 2-2 1/2 pahare de aspic. Se dizolva in zeama galatina muiata, se lasa sa dea un clocot si se strecoara printr-un servet. Fiecare bucata de Şalău se garniseste cu felii de lamiie, morcovi taiati in forma de stelute, verdeata. Se toarna deasupra aspicul cite putin, de doua, trei ori, in asa fel ca garnitura sa nu fie miscata din loc, iar bucatile de Şalău sa fie acoperite cu aspic. Platoul se tine la loc rece pina cind aspicul se intareste.
Ca garnitura se pot servi varza rosie, salata de cartofi, castraveti proaspeti sau murati, sos de maioneza

Şalău prajit cu usturoi

Timp de preparare:
30 min (complexitate redusa)
Ingrediente
1 kg Şalău, 2 capatani medii usturoi, 4-5 buc. rosii, ulei, sifon
Mod de preparare
Se alege un Şalău de cca 1-1.5 kg, se curata, se fileteaza si se prajeste in ulei. Separat se piseaza usturoiul si se face un mujdei, adaugind putin cite putin ulei La sfirsit se adauga putin sifon. Cind e de consistenta unei maioneze, se adauga rosiile coapte si sfarimate. Se asaza intr-o tava cite un strat de mujdei si un file (fierbinte) de peste. Primul si ultimul strat trebuie sa fie de mujdei. Se lasa sa se raceasca, eventual peste noapte, la rece.
Se serveste rece, cu cartofi, eventual morcovi fierti.

Sufleu de Şalău

Timp de preparare:
1 h50 min (complexitate medie)
Ingrediente
clatite, fileuri de Şalău, sos bechamel
Mod de preparare
Se fac 4-5 clatite de dimensiunile unui vas Jena. Se tapeteaza cu unt. Se pune la baza o clatita, apoi fileul fiert, iar clatite, iar file. Peste ultima clatita se toarna un pahar de smantana, sos bechamel si cascaval ras.

Şalău polonez rapid

Timp de preparare:
40 min (complexitate redusa)

Ingrediente
500 gr. Şalău, zarzavaturi, cartofi, sos de oua cu unt

Mod de preparare
Şalăul curatat si spalat se taie felii late si se fierbe impreuna cu zarzavatul, ca la pestele inabusit. Dupa aceea se prepara un sos de oua si unt. Bucatile de peste fiert se pun pe un platou, se garnisesc cu cartofi fierti.
Se toarna deasupra sosul sau se serveste separat in sosiera

Şalău marinat

Timp de preparare:
30 min (complexitate redusa)

Ingrediente
8 fileuri de Şalău (a 50 g), 3 linguri ulei de masline, sare, zeama de lamaie, o telina, o lamaie intreaga.
Pentru marinata: 350 ml otet, 350 ml vin alb, doua foi de dafin, o lingurita piper boabe, zahar.

Mod de preparare
Se spala fileurile, se zvanta, se prajesc in uleiul incins (cate doua minute pe fiecare parte) si se condimenteaza cu sare si zeama de lamaie. Se curata telina si se taie felii subtiri, la fel ca si lamaia

Şalău in sos de Riesling

Timp de preparare:
40 min (complexitate medie)

Ingrediente
4 bucati file de Şalău a cite 200 g, 50 gr. carne afumata, 4 linguri de Riesling, o ceasca de apa, 1 pahar de smintina, 1 galbenus de ou, suc de lamiie, o lingura de gelatina pentru alimente, o legatura patrunjel, o lamiie, sare

Mod de preparare
Pestele se curata si se acreste cu lamiie. Carnea afumata se taie in cuburi si se pune la fript, apoi se pun la fript fileurile de peste, fiecare parte timp de 3 minute pina primesc o culoare maronie. Se toarna Riesling, se pune capacul si la cea mai mica flacara se frige inabusit timp de 10 minute. Se scoate pestele, se sareaza usor si se tine la cald pe o plita incalzita in prealabil. Se amesteca gelatina in apa si se adauga la zeama fripturii dupa care se da citeva clocote. Se pune galbenusul in smintina si se amesteca in sosul care nu mai clocoteste. Se ia oala de pe cuptor si se adauga sare dupa gust. Se toarna apoi sosul peste fileurile de peste si se garniseste cu patrunjel verde taiat si cu felii de lamiie
Se poate servi ca si garnitura cu sparanghel sau cartofi prajiti

Şalău cu sos de rosii

Timp de preparare:
(complexitate redusa)

Ingrediente
750 g fileuri de Şalău proaspat sau congelat, 600 g conopida (sau broccoli), 1-2 lingurite de capere, 250 g orez, sare, 1 ceapa, 1 lingura de untdelemn, 400 g rosii pasate (conserva) sau 1/2 sticla de ketchup dulce, piper, 3-4 linguri suc de lamaie, 4 linguri de unt, putina faina.
(pentru 4 persoane

Mod de preparare
Daca sunt congelate, se pun fileurile de peste sa se dezghete, unul langa altul, pe o farfurie. Caperele se scurg intr-o sita de ceai. Separat, se fierbe conopida sau broccoli in apa cu sare si cu o lingura de unt (fara a se sfarama). Se strecoara, se dau cu sare si piper. Se fierbe si orezul in apa sarata, se scurge bine, se amesteca cu putin unt. Se calesc caperele in unt si se pun in orez. Se curata ceapa, se toaca marunt si se caleste in untdelemnul incins. Se adauga pasta de rosii si se lasa 5 minute sa clocoteasca la foc potolit. (Ketchup-ul se foloseste direct din sticla). Se adauga sare si piper. Fileurile de peste se zvanta intr-un servet, se stropesc cu suc de lamaie, se sareaza, se pipereaza. Se tavalesc prin faina si se prajesc in unt incins, pe ambele parti. Pestele se serveste cu garnitura de orez cu capere, sosul de rosii si conopida sau broccoli.

Şalău cu patrunjel verde

Timp de preparare
45 min (complexitate medie)

Ingrediente
2 cepe, 2 catei de usturoi, 4 linguri ulei, 500 g rosii taiate bucatele, sare, piper, circa 600 g file de Şalău, 2 linguri capere, 1 legatura de patrunjel verde, 1 lingura mustar

Mod de preparare
Se pun la incins 2 linguri de ulei si se calesc ceapa si usturoiul. Se adauga rosiile, sare si piper, se lasa sa fiarba incet circa 5 minute, fara capac. Cand s-au inmuiat legumele, se rastoarna intr-un vas de Jena. Se spala pestele, se zvanta, se sareaza, se pipereaza si se asaza peste rosii. Se taie marunt caperele, se amesteca cu patrunjelul tocat, mustarul si restul de ulei. Cu pasta astfel preparata se ung fileurile de peste. Se acopera sosul cu un capac, se baga in cuptorul incins si se lasa pestele sa se patrunda circa 20 de minute.
Se poarte servi cu garnitura de cartofi fierti.

Şalău cu cascaval si smintina

Timp de preparare:
50 min (complexitate medie)

Ingrediente
1 ½ kg Şalău, ½ kg smintina, 300 gr. cascaval, 2 linguri unt, 1 lingura faina, sare

Mod de preparare
Se fierbe pestele si se inlatura oasele. Se unge cu unt vasul care merge la cuptor, se asaza fileurile de peste, presarind printre rinduri cascaval taiat cuburi mici. Se toarna deasupra smintina amestecata cu faina si pe deasupra cascaval ras si o parte din unt. Se da la cuptor. Se serveste fierbinte cu unt deasupra

Rasol de Şalău cald

Timp de preparare:
1 h (complexitate redusa)

Ingrediente
1 ½ -2 kg Şalău, 1 morcov, 1 patrunjel, 2 cepe, sare, 1 foaie dafin, piper, 200g unt, verdeata, sare de lamiie

Mod de preparare
Se fierbe pestele in apa clocotita cu sare, in care a fiert mult zarzavat, piper si foi de dafin. Inainte de a se pune pestele, se adauga in apa o lingura de otet. Se serveste cald cu unt incalzit amestecat cu zeama de lamiie si verdeata tocata fin. Sosul se toarna peste pestele fierbinte, imediat ce s-a scos din zeama.
Se serveste cu zarzavatul in care a fiert, ca garnitura

File de Şalău

Timp de preparare:
3 h20 min (complexitate redusa)
Ingrediente
un Şalău mijlociu, otet, ulei, tarhon tocat, 2-3 foi de dafin, piper, sare, faina, ou, pesmet, unt sau untura

Mod de preparare
Se curata un Şalău mijlociu. Se taie capul si coada. Se desface drept in doua in lungime. Se curata de piele, se scoate sira spinarii si se baga de seama sa nu mai ramana nici un os. Carnea astfel pregatita, se pune sa se marineze intr-un castron cu putin otet, ulei, tarhon tocat, 2-3 foi de dafin, piper, sare. Dupa 2-3 ore se scoate, se scurge bine de marinata, se da prin faina, apoi prin ou si in pesmet, si se prajeste in unt sau untura fierbinte.
Se serveste cu un sos de rosii sau sos ravigote.

Niciun comentariu:

Catalin Sita

Maxima Vietii

"Nimic nu poate fi mai puternic decat sentimentul pe care il ai atunci cand iti ti copilul pentru prima data in brate"