miercuri, 4 iulie 2007

Obletele

Oblete (Chalcalburnus Chalcoides)

Răspândit în toate apele stătătoare, se regăseşte inclusiv în bazine de acumulare, preferând zonele curate şi cu adâncimi mari.
Are gura îndreptată în sus, oblică, cu falca de jos ieşită în afară. Capul lunguieţ şi subţire, argintiu pe părţile laterale şi verde albăstrui pe spinare. Prevăzut cu şiruri de solzi mărunţi, poate fi văzut în zilele cu soare, în bancuri la suprafaţa apei, cu aparenţa unor mici săgeţi argintii, sau a unui snop de artificii.
Ca lungime poate ajunge până la 15 - 17 cm, cei obişnuiţi fiind cei de circa 10 cm.
Poziţia gurii arată că se hrăneşte la suprafaţă, forma corpului demonstrând agilitate, fiind vorba de un peşte mereu în căutare de hrană. Nu pregetă să atace insecte mici, făcând sărituri afară din apă, alteori scufundându-se în adânc în căutarea hranei.
Aparent nepretenţios la pescuit după părerea mai multor pescari, obletul este un peşte ce pune probleme, fiind uşor de capturat primăvara când, flămând după hibernare, cade uşor în cârligul undiţarului. Vara însă se retrage la apă adâncă făcând astfel ca momirea şi prinderea lui să devină o adevărată artă.
Se hrăneşte cu insecte mici căzute în apă, dar preferă larvele roşii de chironomus, viermuşii, planctonul, insectele acvatice şi larvele lor, precum şi crustaceele.
In funcţie de cele descrise, primăvara îl vom găsi în mal la 4-5 m distanţă sau ceva mai departe, iar vara îl vom regăsi în larg, între 10 cm şi un metru adâncime, această din urmă situaţie pretinzând o o nadă "lifting" (între ape).
Atenţie! -după momirea bancului, pescarul trebuie să aibă o cantitate de nadă suficientă pentru a-1 menţine. In acest caz, la interval de 5-10 minute va arunca în zona plutei, mixtură atât cât cuprinde între degetele mâinii.
Odată pierdut, dat fiind că circula în bancuri, e nevoie din nou de un timp îndelungat până la aducerea lui în zona de pescuit.
Se capturează şi cu paste pe bază de miez de pâine, faini de biscuit, pesmet sau porumb măcinat.
Având în vedere dimensiunea gurii, se vor folosi cârlige mici nr.: 18-20-22.Varga trebuie să fie uşoară, de 3-4 m, cu linie din fir de nylon de 0,08 - 0,12 mm, cu plută fină 0,3 - 0,5 g şi plumb adecvat. Pluta trebuie să fie aerodinamică pentru a nu produce plescăit puternic, evitând astfel riscul de a alunga bancul. Muşcătura obletului este rapidă, deci necesită atenţie maximă din partea pescarului, care va înţepa instantaneu, odată cu mişcarea sau scufundarea plutei.
Din punct de vedere culinar, este un peşte gustos ce poate fi prăjit crocant sau, după reţetele din diverse cărţi de gastronomie, poate fi marinat, devenind un deliciu în perioada de iarnă.
Sub alt aspect, poate reprezenta o momeală excelentă pentru, ştiucă, şalău, avat, biban, iar acolo unde este cazul şi pentru somn. Poate fi folosit: viu, bucăţică sau conservat.
Rezultate bune dă şi musca artificială pe ac nr.18.
Lungimea minima admisa a obletelui ce poate fi retinut dupa capturare este de 12 cm.

Niciun comentariu:

Catalin Sita

Maxima Vietii

"Nimic nu poate fi mai puternic decat sentimentul pe care il ai atunci cand iti ti copilul pentru prima data in brate"