Biban (Perca Fluviatilis)
Peste rapitor cu comportament sedentar.
Caracteristici: - lungimi cuprinse intre 10 si 30 cm (exceptii 30-35 cm) si greutate de la 50–500 g (exceptii peste 2 kg). Corp comprimat si foarte inalt. Ghebul porneste dupa uperculii ascutiti, are solzi marunti si zimtati care sunt bine prinsi in piele, linia laterala este aproape paralela cu linia spatelui, urmandu-i curba. Are o culoare inchisa, cu dungi caracteristice si reflexe predominante de verzui-cenusiu metalizat. Pe laterale are 5-9 dungi verticale de culoare mai inchisa. Aripa dorsala este prevazuta cu spini si foloseste ca sistem de autoaparare. In momentul depunerii icrelor, acestea sunt expulzate sub forma unui sirag de margele, lungi de 1-2 m si imbracate intr-o camasa gelatinoasa, pe care le aseaza prin miscari circulare langa mal.
Il gasim atat in apele stagnante cat si in cele curgatoare, in Delta si chiar in mare, in apele mai putin sarate din fata gurilor de varsare.
Poate fi pescuit tot timpul anului, chiar si iarna la copca. Se folosesc momeli naturale vii sau moarte, se prinde la naluci si la dandineta, pestisori argintii, boarta, plevusca, buchet de rame, dar si la bucatica. O momeala buna sunt proprii pui sau cei de Sorete (Biban soare).
Sculele folosite in cazul momelilor naturale sunt usoare, de 5-6 m, sau lansete de rapitor cu actiuni cuprinse intre 5-15 g. Poate fi urmarit la pluta, pluta culisanta sau la miscarea varfului de lanseta, mai ales in cazul nalucilor.
Lungimea minima admisa a bibanului ce poate fi retinut dupa capturare este de 12 cm.
Biban Soare (Lepomis Gibbosus)
Regina sau Sorete – il gasim in aproape toate baltile din lunca Dunarii, in Delta si in apele de campie, legate de cursurile curgatoare. Este un peste de fund, atras de zone nisipoase si maloase.
Are un colorit frumos si se aseamana la anatomie cu bibanul.
Reprezinta o momeala excelenta pentru bibanii mari.
Nu exista restrictii privind dimensiunea capturii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu