miercuri, 4 iulie 2007

Păstrăvul

Pastrav Indigen-Fario (Salmo Trutta Fario)




Se gaseste cu precadere in regiunea paraielor de munte si in unele lacuri alpine.
Are corpul plin, de forma unui fus, musculatura foarte puternica, botul scurt, gura mare dotata cu dinti foarte puternici. Pe spinare, spre regiunea cozii, dupa inotatoarea dorsala, se afla o inotatoare mica, grasa, neteda, numita inotatoarea adipoasa - caracteristica principala a tuturor salmonidelor. Are solzii mici. Talia este cuprinsa intre 20-40 cm, iar greutatea de la 150 g pana la 3-4 kg. In mod exceptional s-au intalnit exemplare de 10-12 kg.
Coloratia este variabila, depinzand de fundul apei, vegetatie, temperatura, varsta, sex. De obicei, spinarea bate in verde masliniu stralucitor si este presarata neregulat cu pete mici, rotunde, negre si rosii, tivite cu un cerculet albicios; burta este alb-galbuie. Aceleasi pete rotunde, negre si rosii se gasesc si pe aripioara dorsala. In perioada reproducerii, culoarea este in general mult mai aprinsa.
Traieste in ape repezi, limpezi, bine oxigenate cu temperaturi ce nu trec vara de 22 grade C, isi gaseste in timpul zilei adapost sub scobitura taiata de apa in maluri, sub stanci, radacini de arbori, bolovani, precum si in fierberea inspumata a bulboanelor. Este prudent, paraseste adapostul pentru a pandi si vana insectele ce zboara deasupra apei in miez de zi sau in amurs si inaintea unei ploi.
Lacom, bun inotator si acrobat, sare din ascunzisul sau cu multa precizie, atacand din zbor insectele ce planeaza deasupra apei. Se hraneste si cu larvele unor insecte ce stau ascunse in malurile apelor. La o varsta mai inaintata, in caz de nevoie, ataca si semenii lui mai mici sau alti pesti invecinati. Daca nu are suficienta hrana, paraseste salasul stabilit, urcand urcand spre alte locuri mai bogate ale paraului.
Se pescuieste cu musca artificiala, pipaind apa, cu momeli artificiale (pipaind apa sau la fund cu struna plumbuita) sau cu momeli naturale (rama rosie, cosas, carabus, musca de urzici, vierme de brad, pestisori mici ca boisteanul si zglavoaca).
Pescuitul la musca artificiala se refera la metoda in care pescarul foloseste o varga si o mulineta adecvate, pentru ca prin intermediul unui snur relativ greu (in comparatie cu celelalte tipuri de fire folosite in general in pescuitul sportiv), terminat cu un forfac monofilament, sa arunce la distanta muste artificiale, relativ usoare, care sa atraga pestii. In pescuitul la musca, tehnica de lansare este diferita de cea obisnuita in celelalte stiluri de pescuit. Greutatea snurului (derulat in prealabil de pe tamburul mulinetei) incovoaie varga in momentul in care pescarul o misca impreuna cu o parte din snurul derulat spre spate; apoi, miscarea spre inainte, indreapta snurul si se continua cu derularea lui in fata, energia inmagazinata in varga se transmite snurului, care este urmat de musca artificiala ce se aseaza usor pe apa (daca forfacul de monofilament intre snur si musca a fost bine ales).
Pescuitul la buldo este o tehnica intermediara rezumata ca pescuit la musca cu echipament de naluci; echipamentul este constituit din buldo (o bula transparenta din plastic care trebuie sa permita atasarea si blocarea pe fir, precum si lestarea sa prin admisia apei controlata), o varga de minim 2,10 m, usoara, cu varful elastic, la care se ataseaza o mulineta mica cu fir monofilament de 0,16-0,22mm. Se trece firul prin buldo si se leaga musca la capatul sau la minim 60 cm distanta. Rezultate bune cu acest tip de pescuit se obtin daca musca pluteste in curent aval de buldo iar lansarea se face mult deasupra locului in care presupunem ca ar fi pastravii, pentru a nu-i speria.
Pescuitul cu naluci la pastrav se aseamana cu tehnica de pescuit a altor specii, difera doar echipamentul. Se folosesc lansete din carbon de buna calitate cu lungimi cuprinse intre 1,80-2,40, cele mai scurte pe rauri mici sau din barca, cu actiune 2-8 g, fir monofilament de 0,12-0,20mm pus pe o mulineta usoara (200 g) care sa echilibreze lanseta si respectiv 10-30g, fir monofilament 0,20-0,28 mm, mulinete medii (250g), preferabil cu frana frontala si tamburi mari pe lac, la trena sau pe rauri cu debit consistent. Nalucile preferate la pastrav sunt linguritele rotative, oscilante, woblerele si twisterele.
Lungimea minima admisa a pastravului ce poate fi retinut dupa capturare este de 20 cm.

Un comentariu:

Unknown spunea...

Indigen de 3-4 kile ? Sa fim seriosi...ala nu creste mai mare de 25 cm - fara confuzie, e vorba de indigen nu de alta rasa.

Catalin Sita

Maxima Vietii

"Nimic nu poate fi mai puternic decat sentimentul pe care il ai atunci cand iti ti copilul pentru prima data in brate"